ACM: Openstellen platforms techgiganten voor betaaldiensten leidt tot gelijker speelveld

01-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

ACM: Openstellen platforms techgiganten voor betaaldiensten leidt tot gelijker speelveld

Techgiganten moeten ervoor zorgen dat hun platforms of apparaten geschikt zijn voor verschillende aanbieders van betaaldiensten. Dit moet zorgen voor een gelijker speelveld voor aanbieders van betaaldiensten.

Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van een onderzoek naar de betaalmarkt in opdracht van het ministerie van Financiën. Techgiganten spelen op dit moment een beperkte rol op de Nederlandse betaalmarkt, concludeert de toezichthouder. De partijen zijn echter hun positie aan het versterken, onder meer via overnames en samenwerkingen met derde partijen.

Concurrentie en innovatie aanjagen

Techbedrijven kunnen volgens de ACM de concurrentie en innovatie op de Nederlandse betaalmarkt aanjagen. Voorwaarden hiervoor is wel dat de platforms worden opengesteld voor concurrerende betaaldiensten. ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep pleit voor strengere Europese regels op dit vlak. Dit moet voorkomen dat één of enkele partijen de markt domineren.

Eerder trok ook de AFM al aan de bel over de komst van grote techbedrijven in de Europese financiële sector. De financiële toezichthouder waarschuwde begin november dat het steeds moeilijker wordt toezicht te houden op techgiganten. De AFM pleit voor meer internationale en sectoroverschrijdende samenwerking op het gebied van toezicht.

Terug naar nieuws overzicht

Tags