Schikking in rechtszaak VS tegen Apple over lagere accuprestaties iPhones

De iPhone SE

19-11-2020

Schikking in rechtszaak VS tegen Apple over lagere accuprestaties iPhones

Apple een schikking van 113 miljoen dollar in een Amerikaanse rechtszaak over het verminderen van de accuprestaties van oudere smartphones. Tientallen Amerikaanse staten beschuldigden het Amerikaanse techbedrijf ervan de accuprestaties van iPhone bewust verlaagd te hebben via software-updates. Het bedrijf zou klanten zo hebben willen verleiden een nieuwe iPhone aan te schaffen.

Dit meldt de BBC. De zaak draait om de iPhone 6, 7 en SE, die in 2016 na een update van besturingssysteem iOS de accuprestaties verlaagde. Gebruikers klaagde over verminderde prestaties. Apple stelde echter juist de accuprestaties te hebben verlaagd om uitval van de accu's te verkopen en de accuduur te verlengen. Het bedrijf ontkent dat het besluit met de verkoop van nieuwe iPhones te maken had.

'Apple was zich bewust van impact op de verkoopcijfers'

Een groot aantal Amerikaanse staten trekt dit echter in twijfel en stelt dat Apple vooraf wist wat de impact van het besluit op de verkoopcijfers zouden zijn. Ook zou Apple volgens de staten klanten meer informatie moeten geven over de update, of desnoods accu's van de apparaten moeten vervangen.

Apple treft dus een schikking in de rechtszaak, maar bekent hiermee geen schuld. Wel belooft het bedrijf voortaan betere informatie te verstrekken over het energiegebruik van iPhones, zowel op zijn websites, in software-updates als in de instellingen van iPhones.

Tweede schikking

Eerder schikte het bedrijf al met een groep boze gebruikers die Apple eveneens vanwege de update voor de rechter hadden gedacht. Het ging toen om een schikking van 500 miljoen dollar.

Terug naar nieuws overzicht