Google toont geen advertenties bij alternatieve vormen Zwarte Piet

28-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Google toont geen advertenties bij alternatieve vormen Zwarte Piet

Google verbiedt niet alleen Zwarte Piet, maar ook alle alternatieve vormen. Denk hierbij aan de Roetveegpiet. Het bedrijf stelt dat ook deze alternatieve vormen van Zwarte Piet gebaseerd zijn op raciale stereotypes.

Dit meldt het bedrijf in een toelichting aan NU.nl. Het beleid wordt de komende weken ingevoerd. Google zegt zich hiermee te 'committeren aan gelijkheid en diversiteit'. Door één lijn te trekken wil het bedrijf het beleid zo consistent mogelijk toepasbaar houden.

Geen advertenties

In de praktijk betekent het nieuwe beleid dat advertenties meer kunnen worden getoond bij YouTube-video's waarin Zwarte Piet of alternatieve vormen voorkomt. Dergelijke video's mogen wel nog op het platform verschijnen, aangezien Google naar eigen zeggen het 'publieke debat niet in de weg wil zitten'. Op webpagina's die dergelijke content bevatten mogen geen advertenties meer worden vertoond via de netwerken van Google.

Google is wereldwijd één van de grootste aanbieders van advertenties. De maatregel kan dan ook impact hebben op advertentieinkomsten van websites die dergelijke content aanbieden.

Terug naar nieuws overzicht

Tags