Amerikaanse handelsrestricties zetten Nederlandse marktpositie Huawei onder druk

15-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse handelsrestricties zetten Nederlandse marktpositie Huawei onder druk

De Amerikaanse handelsrestricties die in het tweede kwartaal van 2019 van kracht werden lijken de aanhoudende groei van Huawei sinds 2012 een halt toe te roepen. Sinds het derde kwartaal van 2019 verliest Huawei marktaandeel in Nederland.

Dit blijkt uit de Consumer Insights Panel van Telecompaper. De Verenigde Staten (VS) stelde in de zomer van 2019 handelsrestricties in, die Amerikaanse bedrijven verbod handel te drijven met Huawei. Het Chinese bedrijf kan hierdoor sinds dit moment geen nieuwe Android-smartphones meer uitbrengen met Google Play Services, Google's Play Store, Gmail en Google Maps. "Door de restricties is Huawei momenteel niet meer in staat om een concurrerend alternatief op de markt te zetten voor flagship smartphones van bijvoorbeeld Samsung, Apple, Sony en LG", meldt Telecompaper in zijn analyse.

Marktaandeel teruggelopen

Huawei had op het hoogtepunt van Q3 2019 tien procent van de Nederlandse markt in handen als we kijken naar de installed base. Dit cijfer geeft aan hoeveelheid smartphones in Nederland bij consumenten in gebruik zijn. In het tweede kwartaal van 2020 is het marktaandeel van Huawei teruggelopen tot 9 procent. In de jaren daarvoor nam het marktaandeel juist steeds met 1 tot 2 procentpunten toe.

Ook zijn Nederlanders minder snel geneigd voor een Huawei smartphone te kiezen. In het eerste kwartaal van 2019, voordat de Amerikaanse regering maatregelen tegen Huawei aankondigde, gaf acht procent van de Nederlanders aan een Huawei smartphone te willen aanschaffen. Dit percentage is in Q1 2020 gedaald tot 6 procent. Afgezet tegen het marktaandeel verwacht Telecompaper dat dit percentage verder gaat dalen, maar Huawei voorlopig wel de derde speler in Nederland blijft.

Nog zwaarder weer op komst

Naar verwachting komt Huawei de komende tijd in nog zwaarder weer terecht. Nieuwe Amerikaanse wetgeving die per 15 september van kracht is verbiedt ieder bedrijf wereldwijd Amerikaanse technologie te leveren aan Huawei. Dit betekent onder meer dat het bedrijf na deze datum geen nieuwe chip- en processorleveringen meer kan verwachten, aangezien de meeste van deze halfgeleiders gebruik maken van Amerikaanse technologie.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware