NVIDIA neemt chipontwikkelaar ARM over

14-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

NVIDIA neemt chipontwikkelaar ARM over

NVIDIA neemt de Britse chipontwikkelaar ARM over. Het Amerikaans bedrag betaalt ongeveer 40 miljard dollar, omgerekend 34 miljard euro, aan de huidige eigenaar SoftBank voor ARM. Het gaat om één van de grootste overnames in de chipsector ooit.

SoftBank meldt in een persbericht een definitieve overeenkomst te hebben gesloten met NVIDIA voor de verkoop van alle aandelen in ARM. NVIDIA betaalt 21,5 miljard dollar in aandelen en 12 miljard dollar in cash. Indien bepaalde doelstellingen worden gerealiseerd kan hier in een later stadium 5 miljard dollar bijkomen.

Basis voor veel chips

ARM is een grote speler in de chipmarkt. Chipontwerpen van ARM vormen de basis voor onder meer CPU's die Apple en Samsung verwerken in hun smartphones. Ook chipfabrikant Qualcomm maakt gebruik van de architectuur van ARM. Apple kondigde eerder dit jaar aan eveneens over te stappen op ARM-technologie.

Het hoofdkantoor van ARM blijft in het Verenigd Koninkrijk gevestigd, meldt NVIDIA. Het bedrijf hoopt de overname binnen anderhalf jaar te kunnen afronden. De overname moet nog worden goedgekeurd door onder meer de Amerikaanse, Britse, Chinese en Europese autoriteiten.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware
Hardware