Zyxel, Octopus WiFi en Boundless Digital ondersteunen WiFi4EU initiatief

21-07-2020 | door: Redactie

Zyxel, Octopus WiFi en Boundless Digital ondersteunen WiFi4EU initiatief

Zyxel Networks, speler in het leveren van veilige, AI- en cloud-aangedreven bedrijfs- en thuisoplossingen, werkt samen met Octopus WiFi en Boundless Digital ter ondersteuning van het WiFi4EU-initiatief. Dit initiatief van de Europese Commissie kent subsidies toe aan gemeenten voor het installeren van gratis wifi-toegang voor burgers in openbare ruimten in heel Europa, waaronder parken, pleinen, bibliotheken en gezondheidscentra.

WiFi is een essentieel onderdeel geworden van ons dagelijks leven en beïnvloed ook zaken als cultuur en het toerisme. Het WiFi4EU-initiatief heeft als doel lokale bedrijven, burgers en toeristen te voorzien van gratis openbaar wifi in heel Europa. Zyxel en zijn partners zijn met WiFi4EU testprojecten gestart in twee Spaanse steden - Quintanas de Gormaz en Miño de San Esteban. Het doel is vervolgens 17 andere Spaanse en Midden-Europese steden van openbare wifi te voorzien, en daarna heel Europa.

Door het partnerschap met Octopus WiFi heeft Zyxel ervoor gezorgd dat aan alle voorwaarden van de subsidieovereenkomst is voldaan, die betrekking hebben op de vereisten voor de visuele identiteit en het gebruik en de kwaliteit van het netwerk in de EU. Bovendien is voor alle gebruikers de naleving van de AVG/GDPR privacy-regelgeving gegarandeerd, aangezien het een openbaar WiFi-netwerk betreft.

Aanvraagprocedure

Om in aanmerking te komen voor het WiFi4EU-initiatief zijn steden verplicht financiering aan te vragen en een geschikte leverancier aan te wijzen om de benodigde apparatuur te installeren. Na goedkeuring ontvangt de verkoper de financiering om vervolgens met de installatie van het netwerk te beginnen. Gemeenteraden zullen niet direct betrokken zijn bij de financiering zelf. De subsidie dekt verder enkel de installatie van de benodigde apparatuur, inclusief toegangspunten, bekabeling en schakelaars.

Elementen van het WiFi4EU-pakket

Het netwerk zelf werkt op een cloud-platform, dus wordt aangeboden als een SaaS-dienst met verschillende licentieniveaus en zonder dat er extra hardware hoeft te worden geïnstalleerd. Bovendien worden de nieuwste WiFi 6-oplossingen van Zyxel - WAX510D en NWA110AX - gebruikt om het initiatief te ondersteunen. Het platform zelf is multi-vendor, zodat het kan worden geïntegreerd met de meest voorkomende fabrikanten van WLAN-oplossingen op de markt. Aangezien het initiatief nog in de testfase is, hebben leveranciers toegang tot verkeers- en gebruiksrapporten om het netwerkverkeer te onderzoeken en potentiële knelpunten te identificeren. Dit alles wordt aangeboden als onderdeel van het WiFi4EU-pakket, dankzij het realtime monitoringsysteem.

De leveranciers hebben verder een WiFi4EU Portal ontwikkeld - een specifieke template met Policy Enforcement Component, of 'snippets', allemaal met WiFi4EU vereisten. Het portaal zelf voldoet aan de visuele eisen van WiFi4EU en ondersteunt 24 vooraf gedefinieerde taalcodes - waardoor het zeer toegankelijk is voor toeristen.

"De verschillende taalcodes zullen de uitrol in heel Europa wat gemakkelijker maken, aangezien het netwerk en de bijbehorende platformen al samenwerken met de belangrijkste Europese steden", aldus Marce de Miguel Fernández, afdelingshoofd Presales & Business Development van Octopus WiFi. "Voor degenen die moeten reizen of andere steden moeten bezoeken - of het nu gaat om werk of vrije tijd - biedt de WiFi4EU hen de naadloze connectiviteit die ze nodig hebben bij het voltooien van hun reis. En ze kunnen dit veilig doen, in de wetenschap dat de netwerken goed beveiligd zijn."

Optimaliseer beheer hotspots

Door de samenwerking met Boundless Digital omvat het initiatiefpakket ook een controller-loos authenticatieplatform in SaaS-modus om bezoekers van WiFi-toegang te voorzien en tegelijkertijd te voldoen aan de WiFi4EU-vereisten. Door de ingebouwde contentfiltersystemen zijn steden en leveranciers verder in staat om gebruikers te beschermen tegen externe bedreigingen en kwaadaardige content, en tegelijkertijd een optimale netwerkkwaliteit te garanderen.

Het portaal stelt de deelnemende steden ook in staat om op een veilige manier gebruikersgegevens te verzamelen door middel van minimale identifiers. Het systeem kan het aantal bezoekers dat momenteel op het netwerk is aangesloten, wie ze zijn en hoelang ze blijven, bijhouden.

"Voor veel Europese steden vormen bezoekers een groot deel van hun economie en dagelijkse activiteiten. WiFi speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van het toerisme en lokale bedrijven", aldus Noel-Edouard Chenu, oprichter van Boundless Digital. "De gast-WIFI-analyse die bij het WiFi4EU-portaal is inbegrepen, kan stadsbesturen helpen om de dagelijkse activiteiten van hun bezoekers te controleren, wat hen van waardevolle inzichten kan voorzien.”

Peter van der Putten, Head of Channel bij Zyxel Benelux: "We hebben al positieve feedback gezien van de twee testpilots in Spanje. We verwachten dat het WiFi4EU-initiatief, zodra het in heel Europa beschikbaar is, voor een golf van succes gaat zorgen. En dat is allemaal te danken aan de geweldige samenwerking tussen de drie leveranciers. We kunnen niet wachten om dit initiatief uit te breiden naar de andere steden die zich graag willen aanmelden om deze volgende generatie van publieke WiFi aan te gaan bieden.”

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken
Netwerken