Belastingdienst levert technische infrastructuur corona-app

25-06-2020

Belastingdienst levert technische infrastructuur corona-app

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat samenwerken met de Belastingdienst voor de corona-app. De app wordt ontwikkeld door het ministerie in samenwerking met externe experts. De Belastingdienst stelt de benodigde technische infrastructuur beschikbaar.

Dit meldt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van VWS, aan RTL Nieuws. De corona-app is bedoeld om te achterhalen met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. De app wordt sinds woensdag getest in Twente.

Technische achtergrond en SOC

De Belastingdienst zou een 'logische partner' zijn omdat de organisatie de technische achtergrond heeft om op grote schaal een app uit te rollen, zegt Roozendaal. Ook beschikt de overheidsdienst over een Security Operations Center (SOC) om aanvallen op de app sneller te detecteren.

Het ministerie gaat de komende tijd ook ethische hackers inschakelen om de beveiliging van de app te testen, bevestigt cybersecurityexpert Brenno de Winter aan RTL Nieuws. De Winter monitort de digitale veiligheid en privacy bij de ontwikkeling van de corona-app voor het ministerie. Het gaat hierbij om hackers van de Rijksoverheid en cybersecuritybedrijf NFIR. Resultaten worden door een onafhankelijke derde partij gecontroleerd. Daarnaast wordt gekeken naar een bug bounty-programma. Een dergelijk programma beloont ethische hackers die beveiligingsproblemen volgens de regels melden financieel.

De app moet overigens nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens. De Winter meldt dat de documenten die hiervoor nodig zijn volgende week worden opgestuurd naar de toezichthouder.

Terug naar nieuws overzicht

Tags