Verenigd Koninkrijk komt met strengere regels voor 5G-straling

12-03-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Verenigd Koninkrijk komt met strengere regels voor 5G-straling

Het Verenigd Koninkrijk scherpt de stralingslimieten voor 5G-smartphones aan. De nieuwe regels zijn niet van invloed op huidige 5G-smartphones, die volgens branchevereniging GSMA al aan de nieuwe regels voldoen.

Dit meldt de BBC. De nieuwe regels zijn niet zo zeer gericht op straling van zendmasten, maar juist van smartphones. De strengere limieten moeten extra bescherming bieden voor toekomstige 5G-apparatuur die hogere frequenties gebruiken. In het specifiek gaat het dan om frequenties hoger dan 6GHz. Deze frequenties zijn momenteel in het Verenigd Koninkrijk niet in gebruik voor 5G-technologie. Mogelijk verandert dit in de toekomst. Deze frequenties kunnen hogere datasnelheden mogelijk maken, maar alleen over kortere afstanden.

Geen bewijs voor gezondheidsschade

Er zijn geen aanwijzigingen dat 5G-straling van huidige apparaten ziektes veroorzaakt. Dr. Eric van Rongen, bestuursvoorzitter van de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), meldt dat er los van menselijk weefsel dat verwarmd wordt geen bewijs is voor fysieke schade aan de mens. "We hebben ook alle andere soorten effecten onderzocht, bijvoorbeeld of radiogolven kunnen leiden tot de ontwikkeling van kanker in het menselijk lichaam", aldus Van Rongen. "We concluderen dat het wetenschappelijk bewijs daarvoor onvoldoende is om te concluderen dat zo'n effect inderdaad bestaat."

De GSMA meldt dat de gewijzigde limieten de huidige generatie 5G-smartphones niet raken. Deze zouden al aan de nieuwe regelgeving voldoen. Daarnaast houden fabrikanten bij het ontwerpen van nieuwe generatie smartphones al rekening met de strengere limieten.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken
Netwerken