VS beschuldigt Chinese militairen van aanval op Equifax

11-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VS beschuldigt Chinese militairen van aanval op Equifax

Vier Chinese hackers die lid zijn van het Chinese leger zijn verantwoordelijk voor het omvangrijke datalek bij het Amerikaanse kredietbureau Equifax. Het viertal zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd. Zowel de Chinese overheid als het Chinese leger ontkennen de aantijgingen en stellen zich nooit schuldig te hebben gemaakt aan cyberspionage.

Equifax is in 2017 getroffen door een omvangrijk datalek, waarbij gegevens van tenminste 147 miljoen mensen zijn gestolen. Het gaat grotendeels om Amerikaanse burgers, al zijn ook Britse burgers door het datalek getroffen. Equifax bleek later zijn software niet up-to-date te hebben gehouden. De aanvallers konden hierdoor misbruik maken van een bekend en eerder al gepatcht lek in Apache Struts om IT-systemen van het kredietbureau binnen te dringen. The Wall Street Journal schatte eerder dat de totale kosten voor Equifax gerelateerd aan het datalek oplopen tot ruim 1,25 miljard dollar.

'Werk van vier Chinese militairen'

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, maakte deze week bekend vier militairen van het Chinese Volksbevrijdingsleger verantwoordelijk te houden voor de aanval. De mannen zijn aangeklaagd wegens computerfraude, economische spionage, fraude, samenzwering om computerfraude te plegen, samenzwering om economische spionage te plegen en samenzwering om fraude te plegen.

De Chinese overheid en het Chinese Volksbevrijdingsleger ontkennen de aantijgingen. "De Chinese regering en het leger, evenals een ieder die daarmee verbonden is, hebben nooit commerciële geheimen via het internet gestolen", zegt Guan Shuang, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, in een persverklaring.

Terug naar nieuws overzicht

Tags