IDC: Chinese 5G-plannen zorgen in 2020 voor groei op smartphonemarkt

30-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

IDC: Chinese 5G-plannen zorgen in 2020 voor groei op smartphonemarkt

Na drie jaren van krimpt groeit de smartphonemarkt in 2020 weer. Vooral de ambitieuze 5G-plannen van China leiden naar verwachting tot 1,5% groei en 1,4 miljard verscheepte units.

Dit voorspelt IDC. Het onderzoeksbureau verwacht dat 190 miljoen 5G-smartphones worden verscheept in 2020, wat neerkomt op 14% van het totaal aantal smartphones. Ter vergelijking: in het eerste jaar waarin 4G-smartphones beschikbaar waren maakte deze apparaten 1,3% van het totaal aantal verscheepte smartphones uit. "Recente ontwikkelingen op de Chinese markt in combinatie met verwachte aggressieve activiteiten van de smartphone leveranciersketen en OEM'ers zijn aanleiding onze korte termijn voorspelling voor 5G bij te stellen", zegt Ryan Reith, program vice president voor IDC's Worldwide Mobile Devices Trackers. "Er bestaat weinig twijfel dat China wat betreft 5G-volume al snel zal uitgroeien tot de leidende markt, maar andere belangrijke markten zoals de Verenigde Staten, Korea, het Verenigd Koninkrijk en Canada helpen naar verwachten allen om het volume in 2020 te verhogen. De belangrijkste factor is hierbij prijs, zowel van hardware als dienstverlening. We zijn overtuigd dat de prijzen van 5G-smartphones snel zullen dalen om dit segment te laten groeien."

Gemiddelde verkoopprijs stijgt niet

IDC verwacht niet dat 5G de gemiddelde verkoopprijs zal doen stijgen. Zo wijst het onderzoeksbureau erop dat consumenten dankzij de brede beschikbaarheid van 4G over het algemeen tevreden zijn over hun datasnelheid. Naar verwachting zorgen Android vendoren voor een lagere gemiddelde kostprijs van 5G-smartphones, waarbij naar verwachting op zowel CES als MWC veel aankondigingen worden gedaan. IDC wijst ook op hoge verwachtingen rond Apple's entree in de 5G-markt, waarbij prijs en beschikbaarheid de belangrijkste focus zijn.

idc-smartphones-2019-q3.jpeg

Het marktaandeel van Android smartphones groeit naar verwachting dit jaar naar 86,6%, ten opzichte van 85,1% in 2018. Dit is vooral te danken aan de lancering van 5G-netwerken en -smartphones en het uitgebreide portfolio van Chinese partijen. IDC verwacht dat het aantal verscheepte Android-smartphones de komende jaar groeit met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 1,7% tot 1,3 miljard stuks in 2023. De gemiddelde verkoopprijs van Android-smartphones stijgt in 2019 met 1,5% tot 258 dollar, voorspelt het onderzoeksbureau.

Uitdagend jaar voor iOS

Voor iOS blijft 2019 een uitdagend jaar. Zo loopt het aantal verscheepte iPhones naar verwachting terug tot 185 miljoen stuks, wat 11,4% lager is dan in 2018. IDC wijt dit aan zowel een gestresste markt als het ontbreken van 5G-modellen in het portfolio van Apple. Naar verwachting lanceert het Amerikaanse techbedrijf in 2020 zijn eerste 5G-smartphones, wat naar verwachting leidt tot een stijging van het aantal verscheepte apparaten.

idc-worldwide-smartphone-shipments-2019-2023.png

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware
Hardware