Fujitsu en Rice Exchange lanceren eerste blockchainplatform voor rijsthandel

10-11-2019 | door: Redactie

Fujitsu en Rice Exchange lanceren eerste blockchainplatform voor rijsthandel

Fujitsu en Rice Exchange (Ricex) maken bekend dat zij een wereldwijde blockchain-gebaseerde rijsthandelsplatform op de markt brengen. Dit vergroot de zekerheid , transparantie, efficiëntie en traceerbaarheid en zorgt voor nieuw vertrouwen in de wereldwijde rijstmarkt van 450 miljard dollar.

Ricex is het eerste digitale platform dat is ontworpen voor het kopen en verkopen van rijst, een van 's werelds meest verhandelde agrarische koopwaar. Het platform digitaliseert de rijsthandel met behulp van een blockchain Distributed Ledger Technology (DLT) -platform. Op dit digitale platform kunnen kopers, verkopers en dienstverleners elkaar gemakkelijk vinden om efficiënt transacties uit te voeren en verzekeringen te regelen. Ook verzending, inspectie en afwikkeling worden geregeld met de garantie van naadloze integratie en verifieerbare gegevens.

"Het Rice Exchange-platform biedt transparantie, efficiëntie en veiligheid voor de wereldwijde rijsthandel", zegt Stephen Edkins, CEO van Ricex. “De gedistribueerde grootboektechnologie van onze partner, Fujitsu, stelt ons in staat om de vele barrières weg te nemen die een transparante, risicovolle rijsthandel onmogelijk hebben gemaakt. Het stelt inkopers in staat om rijst te kunnen kopen met de garantie dat ze een kwaliteitsproduct krijgen tegen een eerlijke prijs."

DLT-platform
Het gebruik van een DLT-platform brengt een nieuw niveau van vertrouwen en efficiëntie in de zeer gefragmenteerde internationale rijsthandel. Het creëert geverifieerde en onveranderlijke gegevens voor alle belanghebbenden, zoals kopers, verkopers, verladers, inspecteurs, verzekeraars, regelgevers en exploitanten van betalingssystemen. Het gebruik van een gedistribueerd grootboek voorkomt wrijving en vertragingen in de toeleveringsketen en zorgt voor veiligheid en transparantie in internationale rijsttransacties doordat alle belanghebbenden dezelfde verifieerbare gegevens realtime kunnen zien.

Duurzaam
Met het Ricex-platform kunnen kopers bijvoorbeeld zoeken naar rijst die is gecertificeerd als duurzaam geteeld. Dit geeft kopers de zekerheid over de herkomst van de rijst en stelt producenten op hun beurt in staat een premie te vragen voor hun product. “Duurzaamheid, track en trace en herkomst vormen de kern van Rice Exchange. Het is opnieuw een krachtig voorbeeld van blockchain in de praktijk. Ricex heeft een geweldige visie getoond bij het toepassen van Fujitsu's benadering van gedistribueerde grootboeken als een aanvullende laag in grotere enterprise-architecturen, en geen end-to-end oplossingen op zichzelf”, zegt Frederik De Breuck, hoofd van het Fujitsu Blockchain Innovation Center in Brussel. “We wilden degarantie dat de DLT kan samenwerken met bestaande infrastructuren.Op deze manier leveren we echte waarde uit eerdere investeringen in deze opwindende nieuwe technologie.”

Hyperledger Fabric
Fujitsu levert een productieklare, private en geautoriseerde DLT-schaaloplossing op basis van Hyperledger Fabric. Dit is een DLT speciaal ontwikkeld voor zakelijk gebruik met geavanceerde automatiseringsfuncties. Ricex selecteerde het Fujitsu Blockchain Innovation Center (BIC) in Brussel als belangrijke integratiepartner om de oplossing te ontwikkelen vanwege zijn blockchain-expertise, de ervaring met Hyperledger Fabric en vanwege de flexibele DevOps-aanpak van Fujitsu. Deze aanpak omvat zowel operationele als ontwikkelingsdiensten, met behulp van de scrum/agile-methode.

Fujitsu BIC vertrouwt op Microsoft Azure om het platform te bieden voor zijn flexibele ontwikkeling en om de productieomgeving te leveren voor Fujitsu's 'Blockchain as a service'-aanbiedingen zoals DocumentFlow en InvoiceFlow. Terwijl het Rice Trading-platform groeit, is het van plan om Azure's wereldwijde schaal te benutten als een veilige en betrouwbare basis.

Complexe rijsthandel
De rijsthandel is een ondoorzichtige, complexe en uiterst proces intensieve markt waar nog veel met papier wordt gewerkt.Certificeringseisen voor rijstimport verschillen per regio en documenten moeten handmatig worden gecontroleerd en gematcht, wat duur en gevoelig is voor kostbare menselijke fouten. Documenten reizen wereldwijd mee met de goederen, met het risico van tijdverlies als gevolg van verkeerde of verloren documentatie. Het Rice Exchange-platform vereenvoudigt de naleving van de documentatie, wat leidt tot lagere transactiekosten en back-end-operaties en biedt volledige transparantie.

Steeds meer rijst wordt internationaal verhandeld en de verwachting is dat dit vervijfvoudigt in de komende dertig jaar. Dit komt door demografische groei, zorgen over voedselzekerheid en watergebruik. Maar in tegenstelling tot andere belangrijke graangewassen, heeft rijst een grote verscheidenheid aan soorten en afwerkingen. Dit maakt de prijs een stuk minder homogeen, waarbij de handel wordt beheerd door een relatief kleine groep individuen, die weinig transparantie betrachten. De betrokken partijen hebben zelden een volledig en transparant beeld van de rijstmarkt. Marktdeelnemers vinden het moeilijk om vast te stellen of een koper of verkoper een goede staat van dienst heeft in bijvoorbeeld het nakomen van contractuele verplichtingen.

Stakeholders in de toeleveringsketen van rijst zijn gewend geraakt aan deze inefficiënties en hebben hun impact op prijs en marge aanvaard als een 'kostprijs van de onderneming'. Digitale transformatie op basis van gedistribueerde grootboektechnologieën heeft echter de middelen gecreëerd om deze kostbare en inefficiënte nadelen te verhelpen.

Terug naar nieuws overzicht

Tags