Minister Grapperhaus pleit voor achterdeur voor versleuteld chatverkeer

04-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Minister Grapperhaus pleit voor achterdeur voor versleuteld chatverkeer

Minister Ferd Grapperhaus (foto) van Justitie en Veiligheid pleit voor een achterdeur in de encryptie van chatdiensten als WhatsApp. Om verdachte gesprekken te kunnen inzien moet justitie de sleutel tot versleutelde communicatie kunnen opvragen bij techbedrijven.

Dit zegt minister Grapperhaus tegen Nieuwsuur. De uitspraken van de minister staan haaks op het kabinetsbeleid, waarin het inperken van de encryptie van chat- en berichtendiensten onwenselijk wordt genoemd. Indien een dergelijke decryptiesleutel in handen valt van kwaadwillenden kunnen ook zij hiermee versleuteld verkeer ontsleutelen. De minister wil met zijn uitspraken het gesprek op gang brengen over de balans tussen privacy en de aanpak van online criminaliteit.

In het buitenland wordt al langer gepleit voor dergelijke achterdeuren. Zo werd eind 2018 in Australië wetgeving goedgekeurd die de Australische autoriteiten het recht geven encryptie te omzeilen. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr riep onlangs Facebook nog op opsporingsinstanties toegang te geven tot verdacht versleuteld chatverkeer.

Terug naar nieuws overzicht

Tags