VS voegt meer Chinese bedrijven toe aan zwarte lijst

08-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VS voegt meer Chinese bedrijven toe aan zwarte lijst

Meerdere Chinese organisaties zijn door de Amerikaanse overheid op de Entity List geplaatst. Dit is een zwarte lijst met organisaties waarmee Amerikaanse partijen geen handel mogen drijven, tenzij zij hier expliciet toestemming voor krijgen van de Amerikaanse overheid.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Handel. In totaal gaat het om 28 Chinese organisaties, waaronder een achttal bedrijven. Het gaat om meer om de producenten van bewakingscamera's Dahua Technology en Hikvision en deep learning bedrijven SenseTime en Megvii Technology. Daarnaast zijn ook telecombedrijf IFLYTEK, digital forensics- en securitybedrijf Xiamen Meiya Pico, gezichtsherkenningsbedrijf Yitu Technologies en nanotechbedrijf Yixin Science and Technology.

Geen handel drijven

Door de stap mogen Amerikaanse partijen geen handel meer drijven met de getroffen bedrijven. Dit betekent in de praktijk dat de Chinese bedrijven bepaalde goederen en diensten niet langer kunnen aanschaffen. Zo werd eerder Huawei op de Entity List geplaatst, waardoor Google zich genoodzaakt zag de Android-licentie van het bedrijf in te trekken.

Aanleiding voor de stap zijn zorgen bij de Amerikaanse overheid over de rol die de bedrijven spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een minderheid in het westen van China. De Amerikaanse president Donald Trump zegt in een reactie tegen de Amerikaanse media te hopen dat China een humane oplossing vindt voor de politieke protesten in Hong Kong. Ook waarschuwt Trump dat de situatie in Hong Kong de besprekingen tussen de VS en China kan schaden.

Terug naar nieuws overzicht

Tags