Facebook verplicht lasterberichten wereldwijd te verwijderen

04-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook verplicht lasterberichten wereldwijd te verwijderen

Facebook is verplicht lasterberichten wereldwijd te verwijderen, en niet alleen in het land waarin een klagende gebruiker woont. Dit oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Het Europees Hof doet de uitspraak in een zaak aangespannen door Eva Glawischnig-Piesczek, leider van de Oostenrijkse Green Party. Glawischnig-Piesczek vroeg Facebook een lasterbericht te verwijderen van haar Facebook-account. Facebook weigerde dit, waarop Glawischnig-Piesczek naar de Oostenrijkse rechter stapte. Deze rechter stelde haar in het gelijk, waarna Facebook in hoger beroep ging.

Europees Hof om advies gevraagd

Het Oostenrijkse Hooggerechtshof vroeg het Europees Hof van Justitie om advies. De Oostenrijkse rechter wilde hierbij weten of Facebook kan worden gedwongen onwettige content wereldwijd te blokkeren. Het Europees Hof stelt dat dit is toegestaan, zoals dit gebeurt binnen 'een raamwerk van relevante internationale wetgeving'.

In een reactie tegen The Register zegt een woordvoerder van Facebook: "Dit oordeel roept kritieke vragen op over de vrijheid van meningsuiting en de rol die internetbedrijven zouden moeten spelen in het monitoren, interpreteren en verwijderen van uitingen die illegaal kunnen zijn in een bepaald land."

Content proactief monitoren

"Het ondermijnt het oude principe dat een land niet het recht heeft zijn rechten over meningsuiting op te leggen aan een ander land", aldus de woordvoerder. "Het opent ook de deur verplichtingen op te leggen aan landen om content proactief te monitoren en te interpreteren of deze gelijk is aan content die als illegaal is bestempeld."

Terug naar nieuws overzicht