Website voor installatie Google apps op Huawei's Mate 30 offline gehaald

03-10-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Website voor installatie Google apps op Huawei's Mate 30 offline gehaald

Huawei's nieuwe Mate 30 en Mate 30 Pro smartphones wordt geleverd zonder populaire Google apps zoals YouTube, Gmail en Play Store. Via een onofficiële methode was het echter mogelijk deze apps toch te installeren. Deze methode werkt niet meer.

Dit meldt Bloomberg. Google trok in mei de Android-licentie van Huawei in nadat het bedrijf op een Amerikaanse zwarte lijst werd geplaatst. Huawei kan zijn smartphones hierdoor niet langer voorzien van Google apps. Via de website Izplay konden gebruikers deze apps echter toch op hun Huawei smartphone plaatsen door een Android application package (APK) te downloaden en handmatig te installeren. Deze website is uit de lucht gehaald, waardoor de onofficiële methode niet langer werkt.

'Speciaal certificaat van Huawei'

Beveiligingsonderzoeker John Wu claimt in een blogpost dat de apps door Huawei worden ondertekend. Wu spreekt van een backdoor die interactie van de gebruiker zelf vereist, maar wijst er ook op dat de installatieapp is ondertekend met een 'speciaal certificaat van Huawei'. Dit certificaat geeft de app 'rechten die op standaard Android-systemen niet aanwezig zijn'.

Huawei ontkent dit. Het bedrijf zegt in een verklaring tegen Mobile World Live: "Huawei's nieuwste Mate 30 serie wordt niet geleverd met Google Mobile Services, en Huawei is niet betrokken bij www.Izplay.net."

Terug naar nieuws overzicht

Tags