Google doelwit van grootschalige mededingingsonderzoek VS

10-09-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google doelwit van grootschalige mededingingsonderzoek VS

Een coalitie van 50 Amerikaanse advocaat-generalen starten een mededingingsonderzoek naar Google. De advocaat-generalen vertegenwoordigen 48 Amerikaanse staten, Washington DC en Puerto Rico. Californië en Alabama doen niet mee aan het onderzoek.

Het onderzoek komt niet als verrassing; eerder meldde de Washington Post al op basis van bronnen dat een dergelijk grootschalig onderzoek naar Google op komst was. Het onderzoek is nu officieel aangekondigd en wordt geleid door Ken Paxton, advocaat-generaal van de staat Texas.

Focus op zoek- en advertentiemarkt

In een verklaring meldt Paxton dat ambtenaren aanwijzigingen hebben dat Google's werkwijze de keuzevrijheid van consumenten inperkt, innovatie in de weg staat en privacy van gebruikers schendt. De focus van het onderzoek komt in eerste instantie op de zoek- en advertentiemarkt te liggen.

In een reactie meldt Kent Walker, SVP global affairs en Chief Legal Officer bij Google, dat Google altijd constructief heeft samengewerkt met regelgevers en dit zal blijven doen. "We kijken ernaar uit aan te tonen hoe we investeren in innovatie, het leveren van diensten waar mensen behoefte aan hebben en betrokken zijn bij robuuste en eerlijke concurrentie", schrijft Walker in een blogpost.

Terug naar nieuws overzicht

Tags