Huawei mag Facebook apps niet meer voorïnstalleren op smartphones

07-06-2019

Huawei mag Facebook apps niet meer voorïnstalleren op smartphones

Facebook geeft Huawei niet langer toestemming zijn apps Facebook, WhatsApp en Instagram voorgeïnstalleerd op smartphones aan te bieden. De apps worden niet verwijderd van bestaande Huawei smartphones waarop de app eerder voorgeïnstalleerd is meegeleverd.

Dit meldt Facebook aan Reuters. Android-fabrikant Google kondigde eerder aan de Android-licentie van Huawei in te trekken zodra de ontheffing van 90 dagen van de Entity List die het bedrijf heeft gekregen afloopt. De Entity List is een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse bedrijven geen handel mogen drijven.

Geen Play Store

Het intrekken van de Android-licentie betekent dat Huawei alleen nog gebruik kan maken van de meest eenvoudige versie van Android: Android Open Source Project. Google-applicaties waaronder de Play Store zijn hierop niet meer beschikbaar op toekomstige Huawei smartphones.

Doordat de Play Store niet langer beschikbaar zal zijn en het feit dat Facebook apps niet meer voorgeïnstalleerd worden meegeleverd op toekomstige Huawei-smartphones, wordt het voor gebruikers onmogelijk deze apps via legitieme wijze te bemachtigen. De maatregel van Facebook is van toepassing op alle nieuwe Huawei smartphones die de fabriek verlaten, meldt een anonieme bron aan Reuters.

Terug naar nieuws overzicht