Eerste commerciële 5G-netwerk van Europa geactiveerd Ericsson en Swisscom

17-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Eerste commerciële 5G-netwerk van Europa geactiveerd Ericsson en Swisscom

Ericsson en de Zwitserse telecomdienstverlener Swisscom lanceren een commercieel 5G-netwerk in Zwitserland. De partijen stellen hiermee het eerste grootschalige commerciële 5G-netwerk van Europa te lanceren dat ook commercieel beschikbare smartphones ondersteunt.

De twee strategische partners zijn in de eerste minuut van 17 april 2019 live gegaan met het netwerk, in navolging op het bemachtigen van een commerciële 5G-licentie door Swisscom. Omdat alle andere componenten reeds aanwezig waren, kon het netwerk eenvoudig worden geactiveerd direct nadat de licentie in handen was van Swisscom.

Beschikbaar in 54 steden en gemeenschappen

Het commerciële 5G-netwerk en gerelateerde 5G-diensten zijn nu beschikbaar in 54 steden en gemeenschappen in Zwitserland, inclusief de dichtbevolkte gebieden van Zürich, Bern, Genève, Basel, Lausanne en Luzern.

Swisscom-abonnees met commerciële 5G-smartphones en routers in de gebieden met dekking kunnen per direct gebruik maken van het nieuwe netwerk, dat hogere snelheden mogelijk maakt en een lage latency biedt. Het activeren van het 5G-netwerk opent tevens de deur naar het ontdekken van nieuwe mogelijkheden voor het Internet of Things (IoT) en Industry 4.0.

'Fundament voor nieuwe applicaties en business-modellen'

Urs Schaeppi, CEO van Swisscom zegt: "Met de introductie van het eerste commerciële 5G-netwerk in Zwitserland leggen we een fundament voor verschillende, nieuwe applicaties en business-modellen. Dat is niet alleen geweldig voor Zwitserland, maar ook zeer inspirerend voor de mensen die nu onderdeel uitmaken van de digitale wereld, of ze nu in de stad, het platteland of in de bergen wonen."

Arun Bansal, President en Head of Europe and Latin America van Ericsson, zegt: "Dit is een bijzondere gebeurtenis voor Swisscom en voor Europa: 5G is nu commercieel live. Naast het feit dat we samen blijven optrekken met Swisscom, verstevigen we ook het 5G-ecosysteem door de time-to-market voor chipset- en device-fabrikanten te verlagen. We garanderen multivendor-operabiliteit met 5G-apparaten en -netwerken waardoor nog meer 5G-apparaten op de markt kunnen komen en consumenten kunnen profiteren van 5G-diensten."

Voor eind 2019 landelijk dekkend

Swisscom heeft de ambitie voor het einde van 2019 zijn 5G-netwerk operationeel te hebben in heel Zwitserland met bijna 90 procent landelijke populatiedekking. Om dit doel te halen wordt gebruik gemaakt van Ericsson Spectrum Sharing-software, die het spectrum tussen 4G en 5G-carriers dynamisch deelt op basis van de hoeveelheid verkeer. Deze oplossing zorgt voor snelle, landelijke 5G-dekking met de inzet van 5G-ready 4G-radio's.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken
Netwerken