België en Duitsland weren Huawei niet uit 5G-projecten (update)

15-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

België en Duitsland weren Huawei niet uit 5G-projecten (update)

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) geeft geen negatief advies aan de Belgische overheid over de betrokkenheid van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Tegelijkertijd maakt de Duitse telecomautoriteit bekend Huawei niet te gaan uitsluiten bij 5G-projecten.

Huawei wordt al langer door onder meer de Verenigde Staten beschuldigd van spionage, iets waarbij de Chinese overheid betrokken zou zijn. Het CCB heeft onderzoek uitgevoerd naar Huawei en eventuele veiligheidsdreigingen die het gebruik van hardware van het bedrijf met zich meebrengt. Hiervoor heeft het CCB onder meer informatie opgevraagd bij buitenlandse partners die het Chinese bedrijf uit 5G-projecten willen weren. Ook zijn academische rapporten over de technologie van Huawei bestudeerd.

Dit heeft echter geen concrete aanwijzigingen voor spionage opgeleverd. “Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”, aldus Katrien Eggers, woordvoerster van het CCB, tegenover De Standaard. “Een eindrapport over de kwestie komt er niet, want wij blijven dit voortdurend opvolgen.” Huawei werkt in België samen met Proximus, Orange en Telenet/Base.

Geen Duits verbod

Ook in Duitsland is geen concrete bewijs tegen Huawei gevonden. Dit meldt Jochen Homann, voorzitter van de Duitse telecomautoriteit (Bundesnetzagentur), in een interview met de Financial Times. Ook stelt Homann dat andere Duitse overheidsorganen voor zover bekend geen betrouwbare aanwijzigingen voor spionage door Huawei hebben gevonden. De Bundesnetzagentur wil Huawei daarom niet expliciet uitsluiten van 5G-projecten.

Ook in Nederland wordt kritisch gekeken naar het gebruik van Huawei hardware. Het Nationaal Cyber Security Centrum werkt momenteel aan een advies over het gebruik van Huawei-hardware in Nederlandse 5G-netwerken.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware
Hardware