PC verkopen in West-Europa dalen

15-04-2019 | door: Witold Kepinski

PC verkopen in West-Europa dalen

Volume verkoop van pc's via West-Europese distributeurs daalden met -2,4% in Q1 2019 ten opzichte van vorig jaar. De consumentenvraag blijft zwak en het Intel-chip aanbod krap. Dit meldt onderzoeksbureau CONTEXT.

De verkoop van consumenten-pc's daalde met -11,3%, terwijl mensen blijven evolueren naar het gebruik van smartphones voor dagelijkse taken en zien weinig reden om nieuwe machines te kopen. De verkoop van notebooks daalde met -12,1% terwijl die van desktops daalde met -7,6%.

In Nederland daalde vraag naar consumenten pc's met 15,4%. De vraag naar zakelijke pc's daalde met 7 procent.

Brexit

"De algemene daling werd verergerd door de effecten van politieke en economische omstandigheden in sommige landen: bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk, waar het consumentenvertrouwen laag is te midden van Brexit-gerelateerde onzekerheid, daalde de verkoop van pc-pc's met -17,6%", zei Marie- Christine Pygott, senior analist bij CONTEXT.

Windows

Net als in de afgelopen kwartalen was de situatie veel gezonder in het commerciële segment. De verkoop van zakelijke pc's was + 4,6% hoger dan vorig jaar, dankzij het einde van de ondersteuning van Windows 7 begin 2020 en de noodzaak om de werkplek te moderniseren. De verkoop van notebooks steeg met + 6,6% en desktops met + 0,6%. De stijging van de verkoop aan werkstations, die al geruime tijd gaande is, werd voortgezet met een groei van + 11,3% in mobiele systemen en een + 4,9% hogere verkoop van stationaire.

AMD profiteert

De krapte van Intel's chipaanbod heeft geleid tot grotere fluctuaties in de distributie business van distributeurs in de afgelopen kwartalen, omdat leveranciers proberen de vraag te sturen om het beschikbare aanbod te evenaren. Sommige leveranciers hebben ook meer AMD-gebaseerde pc's aan hun portfolio's toegevoegd om een alternatief aanbod te bieden. Als gevolg hiervan bedroeg het totale marktaandeel van op AMD gebaseerde pc's dit kwartaal maximaal 6,7% van de commerciële verkoop en 14,7% van de pc's voor consumenten - een een stijging van 2,5 procentpunten op jaarbasis in elk geval.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Hardware
Hardware