Kabinet wil Huawei niet bij 5G-projecten betrekken na diefstal bij ASML

11-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Kabinet wil Huawei niet bij 5G-projecten betrekken na diefstal bij ASML

De Tweede Kamer wil niet dat het Chinese telecombedrijf Huawei voorlopig betrokken is bij de aanleg van 5G-netwerken. VVD, CDA, GroenLinks en D66 stellen dat Huawei met het oog op de recente diefstal van bedrijfsgeheimen bij chipmachinefabrikant ASML beter geweerd kan worden totdat risico's in kaart zijn gebracht.

Dit meldt de NOS. Het Financieele Dagblad maakte vandaag bekend dat ASML slachtoffer is geworden van diefstal van bedrijfsgeheimen. Deze zouden zijn doorgespeeld aan de Chinese concurrent XTAL, dat een jaar later grote klanten van ASML waaronder Samsung wist weg te kapen. ASML heeft grote belangen in het Aziatische land. ASML bevestigt dat er sprake is van spionage, maar ontkent dat de Chinese overheid hierbij betrokken is.

Spionage op Westerse doelen

Huawei ligt al langer onder vuur. Zo waarschuwt de Verenigde Staten al enige tijd dat de Chinese overheid via hardware van Huawei Westerse doelen kan bespioneren. Huawei ontkent de aantijgingen, iets waarvoor tot nu toe geen hard bewijsmateriaal is gepubliceerd.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) voert momenteel onderzoek uit naar Huawei, waarbij veiligheidsrisico's verbonden aan het bedrijf in kaart worden gebracht. Totdat dit onderzoek is afgerond en zeker is gesteld dat er geen veiligheidsrisico's zijn, willen VVD, CDA, GroenLinks en D66 niet dat Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken wordt betrokken. Later deze maand komt het kabinet naar verwachting met een plan om om te gaan met China en Chinese spionage.

Terug naar nieuws overzicht
Netwerken