Mobiele dataverbruik stijgt tot gemiddeld 2 gigabyte per maand

08-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Mobiele dataverbruik stijgt tot gemiddeld 2 gigabyte per maand

Het gemiddelde mobiele dataverbruik van Nederlanders is gestegen tot meer dan 2 gigabyte per maand, ten opzichte van bijna 1 gigabyte per maand in 2017. In totaal werd in de eerste helft van 2018 bijna 250 miljard MB aan mobiele data verbruikt.

Dit blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). KPN en VodafoneZiggo zijn in Nederland de twee grootste telecomaanbieders en hebben veruit het grootste aantal klanten. Het marktaandeel van aanbieders zonder volledig eigen netwerk zoals T-Mobile en Tele2 is relatief constant voor vaste aansluitingen.

'Alternatieve aanbieders van groot belang'

ACM noemt het van groot belang dat naast KPN en VodafoneZiggo alternatieve aanbieders actief blijven op de breedbandmarkt. Henk Don, bestuurslid ACM: "De ACM heeft bepaald dat KPN en VodafoneZiggo allebei hun vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Op die manier kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de consumentenmarkt met meer aanbod en goede tarieven."

Consumenten kiezen steeds vaker voor bundels waarin een mobiel abonnement wordt gecombineerd met een vast abonnement. Met behulp van allerlei extra's providers aanbieder consumenten te overtuigen dergelijke bundels af te nemen. Het aantal bundels dat alleen bestaat uit de traditionele vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie neemt af.

Transitie van analoog naar digitaal

Bij vaste aansluitingen is daarnaast een transitie zichtbaar van analoog naar digitaal. Zo blijft het aantal analoge telefonie-aansluitingen zoals PSTN en ISDN afnemen. Bellen via internet is in de eerste helft van 2018 stabiel gebleven met dezelfde periode een jaar eerder. Als we kijken naar televisie is eveneens een verschuiving zichtbaar van analoog naar digitaal.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom