Duitsland: 'Facebook moet toestemming vragen om databronnen te combineren'

08-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Duitsland: 'Facebook moet toestemming vragen om databronnen te combineren'

Het Duitse Bundeskartellamt verbiedt Facebook om nog langer data uit verschillende bronnen te combineren tot een profiel, zonder dat gebruikers hier expliciet toestemming voor geven. Met deze wijze van dataverzameling schendt Facebook volgens de Duitse mededingingswaakhond zijn dominante marktpositie.

Facebook verzamelt gegevens die gebruikers achterlaten op onder meer zijn eigen websites, de chatdienst WhatsApp en het platform Instagram, maar ook van andere websites die gebruikers bezoeken. Deze data wordt door het bedrijf gecombineerd tot een profiel, zonder dat gebruikers hiervoor toestemming geven. Dit is het Bundeskartellamt een doorn in het oog.

'Geen echte keuze'

De waakhond stelt dat gebruikers door de dominante marktpositie van Facebook in Duitsland in de praktijk geen alternatief hebben. Gebruikers kunnen er daarom alleen voor kiezen de dataverzameling door Facebook te accepteren of weg te blijven van gebruikers. Doordat er in Duitsland geen social netwerk beschikbaar is dat een echt alternatief vormt voor Facebook, kan de keuze van gebruikers volgens het Bundeskartellamt niet als vrijwillige instemming worden beschouwd.

Facebook krijgt geen boete opgelegd, maar wordt door de toezichthouder wel verplicht zijn werkwijze aan te passen. Het bedrijf krijgt hiervoor twaalf maanden de tijd. Facebook heeft al laten weten beroep te willen aantekenen tegen het besluit. Het bedrijf stelt dat het Bundeskartellamt de concurrentie op de Duitse markt onderschat en de Duitse mededingingswet verkeerd toepast.

Terug naar nieuws overzicht