D66: 'Strengere regels nodig voor handel in data door bedrijven'

Kees Verhoeven, lid van de Tweede Kamerfractie van D66

06-02-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

D66: 'Strengere regels nodig voor handel in data door bedrijven'

Nederland heeft strengere mededingingsregels nodig voor grote techbedrijven die handelen in data, zoals Google en Facebook. Zo moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bedrijven kunnen dwingen dataverkeer te delen met concurrentie en bedrijfsonderdelen af te storen indien zij zich schuldig maken aan marktmisbruik. Ook moeten sancties kunnen worden opgelegd, die moeten worden verhoogd van 10% van de omzet naar 25 of zelfs 50%.

Dit stelt D66 in een initiatiefnota ingediend door Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (foto). Met de maatregelen wil D66 de groeiende machtspositie van grote techbedrijven tegengaan. “Het doorgeslagen verdienmodel van techreuzen leidt tot de perverse prikkel om alles over ons te willen weten. Hetzelfde geldt voor Google, Amazon en al die andere bedrijven die ons op internet volgen. En het gaat niet alleen om onze naam, ons adres en of we op zoek zijn naar nieuwe schoenen. Deze bedrijven willen ook onze geaardheid, politieke voorkeur, huidskleur en loon weten. De politiek moet hier paal en perk aan stellen”, aldus Verhoeven, die sinds deze week geen Facebook-gebruiker meer is.

Techreuzen opknippen

D66 stelt onder meer op techreuzen op te knippen indien zij zich schuldig maken aan herhaaldelijke overtredingen. Als voorbeeld noemt de partij Google, die gedwongen zou kunnen worden een dienst als Google Maps af te stoten. Dit is volgens D66 nodig om een monopolies open te breken en techreuzen te dwingen zich aan wetgeving te houden. Daarnaast wil D66 strengere regelgeving voor techbedrijven die meer dan 50% marktaandeel hebben. Het gaat hierbij onder andere om hardere sancties indien wetsovertredingen worden gedetecteerd. Denk hierbij aan hogere boetes die kunnen oplopen tot 50% van de jaaromzet van een bedrijf.

Verhoeven: "Dat techreuzen zoals Facebook te machtig zijn, wordt met de dag duidelijker. Hoe sluwer Zuckerberg mensen op internet volgt, hoe meer geld hij verdient. Techmonopolies moeten keihard aangepakt worden, het liefst morgen nog."

Terug naar nieuws overzicht

Tags