KPN start met uitrol glasvezel naar 1 miljoen nieuwe huishoudens

10-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

KPN start met uitrol glasvezel naar 1 miljoen nieuwe huishoudens

In Zwolle Noord-Oost heeft KPN deze week de eerste schop in de grond voor de versnelling van de uitrol van glasvezel (FttH) in Nederland. Het telecombedijf verwacht in de loop van het jaar gemiddeld 6.500 huishoudens per week op glasvezel aan te kunnen sluiten, zodat eind 2021 circa 1 miljoen adressen extra en in totaal ruim 40% van de Nederlandse huishoudens toegang hebben tot het netwerk van de toekomst.

Klanten stellen steeds hogere eisen aan hun vaste internetverbinding. Via glasvezel is het uploaden van bestanden net zo snel als het downloaden. Daarom rolt KPN versneld glasvezel uit, te beginnen in het Arnhemse Spijkerkwartier, de wijk De Biezen in Dongen, in Helvoirt en Noord-Oost Zwolle. Op dit moment heeft KPN circa 30% van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op zijn glasvezelnetwerk.

Open netwerk

KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het vaste netwerk van KPN. Dit netwerk heeft een open karakter, waardoor naast KPN ook andere providers over het netwerk diensten kunnen aanbieden. De uitrol vindt verspreid plaats over heel Nederland. Zodra de werkzaamheden in een gemeente starten, worden de inwoners hierover van tevoren geïnformeerd. In Zwolle Noord-Oost zullen de huishoudens die aangesloten worden op het glasvezelnetwerk naar verwachting vanaf april 2019 diensten over dit netwerk kunnen afnemen.

Naast het versneld aansluiten van huishoudens op glasvezel, kondigt KPN aa in 2019 haar programma voor de verglazing van de wijkkasten (FttC) in Nederland afronden. Dit programma brengt glasvezel dichter bij de consument, waardoor 500.000 Nederlandse huishoudens een hogere internetsnelheid ervaren. 

 

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom