CES: Intel onthult Ice Lake 10nm CPU reeks

09-01-2019 | door: Witold Kepinski

CES: Intel onthult Ice Lake 10nm CPU reeks

Intel heeft tijdens de CES beurs in Las Vegas de nieuwe Ice Lake-processoren getoond die in 10-nanometerprocessen worden vervaardigd. Eind 2019 moeten de chips voor devices en servers beschikbaar zijn zoals in de XPS-systemen van Dell. Er komt verder een nieuwe hybride CPU-architectuur genaamsd Lakefield (foto) die kleinere vormfactoren mogelijk door verschillende CPU-kernarchitecturen te integreren in een enkel product.

Ice Lake zal de eerste processor van Intel zijn om Intel's nieuwe Sunny Cove-microarchitectuur en Gen11 geïntegreerde grafische kaart te gebruiken en ondersteuning voor Thunderbolt 3 en Wi-Fi 6. Het zal ook de eerste clientprocessor zijn die de nieuwe DL Boost-technologie van Intel gebruikt voor het versnellen van inferentie-gebaseerde workloads.

Gebaseerd op de Foveros 3D technologie van het bedrijf omvat Lakefield een 10 nm Sunny Cove-kern voor hoge prestaties en vier Atom-gebaseerde kernen voor een laag stroomverbruik.

5G

Met Snow Ridge komt de 10 nm-technologie ook als een chip voor 5G-basisstations. Tegen 2022 heeft Intel 40 procent van deze markt veroverd, zo beweert de leverancier. De 5G-chips kunnen meerdere gegevensstromen afzonderlijk verwerken voor verschillende applicaties - voor VR tot en met chirurgie op afstand met een totale bandbreedte van 100 gigabits per seconde over een 5G netwerk.

Intel biedt verder nieuwe chips voor desktops en servercomputers. De Cascade Lake-chip reeks is voor servers is ontworpen om bijvoorbeeld het hoofd te bieden aan veel online aankooptransacties met de Chinese online handelsgigant Alibaba. De verbeterde berekeningsfuncties binnen de Intel machine leraning toepassingen worden gebruikt door Facebook.

Concurrentie

De Intel-concurrenten lieten zich ook gelden tijdens de CES. Qualcomm zegt dat zijn 5G-technologie dit jaar beschikbaar komt in ongeveer 30 apparaten, waaronder smartphones van vrijwel alle toonaangevende fabrikanten van apparaten met het Google-systeem Android. Intel heeft oveirgens ook een eigen 5G-modem voor smartphones aangekondigd. 

AMD zal zijn 7nm EPYC CPU dit jaar voor servers uit te brengen, met een 7nm Ryzen client-CPU die ooit later zal volgen.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware