Samsung winst daalt door zwakkere vraag naar chips

08-01-2019 | door: Redactie

Samsung winst daalt door zwakkere vraag naar chips

Samsung heeft de winst in het vierde kwartaal flink zien dalen, als gevolg van een zwakkere vraag naar chips na jaren van flinke groei. Ook de omzet liet een stevige daling zien. Dat kwam naar voren uit voorlopige resultaten over de laatste verslagperiode van het jaar.

De technologiegigant waarschuwde eerder al voor tegenvallende prestaties bij zijn belangrijke chipdivisie. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat zag de operationele winst met bijna 29 procent kelderen tot 10,8 biljoen won. Dat is omgerekend bijna 8,5 miljard euro. De opbrengsten kwamen 10,6 procent lager uit op 59 biljoen won. Het gaat om voorlopige resultaten. Samsung maakt de definitieve cijfers later deze maand bekend.

Samsung denkt dat de prijzen van chips in de loop van het jaar een verdere daling zullen laten zien, onder meer door een zwakkere vraag in China en internationale handelsspanningen. Vorig jaar stootten de Zuid-Koreanen Intel nog van de kroon als grootste chipfabrikant.

Kenners denken dat de mobiele telefonietak van Samsung de prestaties de komende kwartalen enigszins op de been zal houden. Maar bij dat onderdeel heeft het concern, net zoals zijn grote rivaal Apple, al tijden veel last van concurrentie van partijen als Huawei en Xiaomi. Die breiden hun activiteiten in China en andere opkomende markten in snelvaart uit.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Hardware