5 mega-trends in connectivity

21-12-2018 | door: HP van Tilburg

5 mega-trends in connectivity

In 1854 vond – niet zoals vaak gedacht Alexander Graham Bell in 1876 maar – Antonio Meucci de telefoon uit. Daarna gebeurde er 140 jaar weinig totdat de mobiele telefoon z’n intrede deed eind jaren 80. Al 20 jaar gaat het ineens snel en volgen de ontwikkelingen in telecomland elkaar snel op.  Dit zijn de 5 Megatrends van 2019! Fasten your seatbelts. 

1.      Telecom integreert met API’s 

Meteen de belangrijkste trend dan maar: Telecommunicatie staat meer op zichzelf. Het is aan het integreren met alle andere Business-applicaties die je maar kunt bedenken. De integratie met CRM is daarbij een no-brainer, maar het gaat veel verder dan dat. Denk daarbij eens aan blockchain-achtige what-if-scenarios waarin de meest geschikte mensen automatisch gebeld / of ge-sms’t/ whatsapped worden als er bepaalde zaken gebeuren. Dat kan een alarm zijn in de thuiszorg- of veel intelligenter- het zich voordoen van bepaalde financiële of operationele kansen of uitdagingen. Communiceren is de kern van de mens. Dat kan en gaat dus ook over de hele planeet met de snelheid van het licht op het moment en met degene die het meest relevant is. 

2.      Video: daar gaan we dan eindelijk

Kijk eens een science fiction film uit de jaren 80 en je ziet mensen beeldbellen. Dat was toen toch wel de ultieme toekomstdroom die je maar kunt bedenken. Nou, het kan nu. Facetime, Skype, Whatsapp. Het is niet meer moeilijk, het is niet meer duur en het kan. Toch breekt het niet echt door zakelijk gezien. Ten eerste komt dat omdat bellen met beeld na een tijdje stierlijk vervelend is en ten tweede – en dat is het belangrijkste – er geen interoperabiliteit is voor video. Dat woord betekent - naast een prachtige score met Scrabble - dat je van het ene video- naar het andere videoplatform niet automatisch tot resultaat komt. Er is nog werk te doen voor een standaard hierin. En dan komen de hologrammen er ook nog aan! 

3.      VoIP VoIP VoIP !  ISDN gaat uit

Alles wordt VoIP, hoe vanzelfsprekend is dat. Bellen via internet is de standaard. Per 1 september 2019 wordt ISDN uitgefaseerd en moet alles naar VoIP. Men zegt dat nog 50% van het MKB een zoemende PBX telefooncentrale in de meterkast heeft hangen. En dus is het 2 voor 12 en is er nog ontzettend veel werk aan de winkel om al die ondernemingen om te zetten naar VoIP. Maar eenmaal om, wil niemand meer terug. Het is makkelijker, goedkoper en veel flexibeler te koppelen aan alle andere applicaties (zie 1.) . 

4.      Chatten en bellen vanuit de browser

WebRTC is een opensource-protocol opgesteld door het World Wide Web Consortium. Dit protocol stelt softwareontwikkelaars in staat om webapplicaties voor spraak- en videogesprekken en peer 2 peer bestandsuitwisseling te bouwen zonder noodzaak voor extra plug-ins of software van derden. Dat klinkt goed en dat is het ook. Bellen en chatten vanuit de browser als je aan het winkelen bent bij een e-tailer is steeds meer gemeengoed aan het worden. En daarmee krijgt de online business weer een enorme impuls. En watch it! : Google komt in 2019 met een nieuwe release van Google RCS : daarmee is de Westerse variant van Wechat een feit . Dat is bellen in de browser van je mobiele telefoon. Whatsapp gaat hier enorm uitgedaagd worden.

5.      Wat nu vaste lijn? 5G …licht gaat het worden

Als je breedband over fiber verkoopt: Niet schrikken. Ja, 5G komt eraan en gaat de vaste lijn overbodig maken, maar ook weer niet. Want uiteindelijk moet alles toch weer door een glasvezel.  Maar de komst van het hypersnelle 5G gaat de wereld wel definitief veranderen. 5G is niet alleen veel sneller dan 4G, maar voor ook revolutionair omdat apparaten (IOT) ook direct met elkaar in nanoseconden kunnen communiceren. En dan nog iets: dat gaat straks ook via licht. Lampen zijn de wifi accespoints van de nabije toekomst. Lifi (wifi over licht) is het eerste in kantoor en daarna volgen de lantaarnpalen als hele logische plek om de nieuwe netwerken op te bouwen. Bent u nog wel eens onzichtbaar nu? Geniet er nog maar even van, want naast connectiviteit zullen ook overal camera’s in komen. Het is even niet anders. Trends zijn niet alleen maar positief… helaas.  

Auteur: HP van Tilburg

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom