Neem Initiatief en wees Verantwoordelijk

01-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Neem Initiatief en wees Verantwoordelijk

Bij succesvol ondernemer Jordy Kool staat het leven in het teken van initiëren, verbinden, ondernemen en sport. Net zoals andere mensen kent hij successen en uitdagingen in zijn leven. Daarover zal bij met enige regelmaat op Dutch Connect een blog schrijven.

Thuiswerken

Vorig jaar kopte het Algemeen Dagblad dat thuiswerken over zijn hoogtepunt heen is. Grote bedrijven als IBM en Yahoo streven naar ‘gewoon' fysiek aanwezig zijn op kantoor. Volgens het CBS werkt van de ruim 8 miljoen werkenden in Nederland, circa 3 miljoen mensen gewoonlijk of incidenteel thuis. Thuis werken, op afstand werken, eigenlijk overal werken behalve op kantoor is een praktijk die hand in hand gaat met de techniek. Ik herinner mij mijn eerste ipaQ waarmee ik 2004 op afstand kon werken terwijl ik op een internationaal vrouwencongres mocht spreken over diversity and inclusivity en hoe techniek ons in staat stelde meer vanuit huis te werken. Ik was een van de eerste met dit device, zoals ik ook een vd eerste was met een Carin navigatie systeem van Philips (back in the days), een pager en ATF telefoon, ver voor het jaar 2000 welke me in staat efficiënter te werken en meer te doen in minder tijd. Dankzij de digitale toepassingen kon ik in plaats van 70 uur op kantoor werken, dit verdelen over kantoor, de auto, thuis en op reis. Tegenwoordig mail je zelfs in het vliegtuig. Waar je in het verleden in het vliegtuig kon ontspannen, of rustig mails weg kon werken, krijg je ze nu tijdens de vlucht alsnog in jouw inbox geslingerd. In principe zou het more with less moeten zijn, oftewel meer bereiken in minder tijd, maar in de praktijk is het in mijn geval eerder more with more geworden. De digital intrusion is mijn prive domein ingeslopen en heeft mijn werkweken nog meer gestretched. Als je dan ook nog fun in je werk hebt, ben je voor je het weet 100 uur aan het werk. En zo geschiedde…Zeker niet altijd goed noch gezond.

Vertrouwen

De mensen die met mij gewerkt hebben, weten dat ik een groot voorstander ben van initiatief en verantwoordelijkheid. Fouten maken juich ik toe, het delen van de lessen nog meer. Hieraan ten grondslag ligt vertrouwen. Vertrouwen dat men het beste nastreeft voor team, bedrijf en dus zichzelf en op basis hiervan beslissingen neemt. Gaat het goed met het bedrijf, gaat het goed met jou. Zo ook voor thuiswerken. Graag deel ik ook een les hieruit. Want ik maakte een fout. Ik heb in de loop der jaren moeten ervaren dat het vrijelijk interpreteren van de geschreven en ongeschreven bedrijfsregels kan leiden tot misbruik. Misschien niet eens met kwaad opzet en is onhandigheid een beter woord. Zo had ik eens een man in dienst die op een dag maar liefst 4000 clicks verzameld had op websites voor volwassenen. Maar ook een medewerker die erg gevoelig bleek voor omkoping . En dan was er die dame die -ondanks haar rol als vertrouweling- de behoefte voelde om bedrijfsgeheimen te lekken. Vertrouwen wordt op deze manier behoorlijk op de proef gesteld. En dan is het fijn dat er toepassingen zijn die A. voorkomen dat er ellende op het netwerk wordt gehaald (bewust of onbewust) en B. ertoe kunnen bijdragen dat men niet tijdens werktijd wordt verleid zich met andere zaken bezig te houden. Ten aanzien van het laatste, die controle mis je thuis. Geen sociale druk van collega’s als jij gaat strijken/Netflixen/slapen, laat staan je laat verleiden tot het gratis weggeven van producten. 

Zichtbaarheid

Een groot nadeel van thuiswerken is die zichtbaarheid, of liever gezegd, onzichtbaarheid. De grens tussen privé en werk vervaagt daarnaast, ook voor het thuisfront. Tot slot mis je de sociale interacties met je collega’s, inclusief de motivatie, sparring en spiegel. Maar dan zijn er die voordelen: werken in het vliegtuig, in de auto, trein en vele andere voorbeelden en voordelen. Ik heb er moeite mee gehad maar me eraan overgegeven en zelfs de voordelen ervaren van personeel dat thuiswerkt. Men krijgt de verantwoordelijkheid, flexibiliteit en op bepaalde manier zal het thuis werken ook minder stress met zich mee kunnen brengen. Misbruik ligt altijd op de loer, kun je wellicht deels dichtzetten, maar uiteindelijk is het de persoon die het doet. Geen IT oplossing die dit voorkomen kan. Net als er geen digitale oplossing is die voorkomen kan dat je 100 uur aan het werk bent, op een device of niet.

Door: Jordy Kool (foto) 

Terug naar nieuws overzicht

Tags