Gamma Holding is in hart en nieren een telecomchallenger

17-10-2018 | door: HP van Tilburg

Gamma Holding is in hart en nieren een telecomchallenger

Op dinsdag 2 oktober werd bekend gemaakt dat dean one samengaat met Gamma Communications uit de UK. De Britse beursgenoteerde telecom en internet provider Gamma Communications plc [GAMA] neemt DX Groep BV over, de Nederlandse holdingmaatschappij waaronder de Nederlandse telecom provider dean one en Schiphol Connect vallen.

Bijzondere overname

Na de fusies/overnames/samengaan van RoutIT en KPN, Voiceworks en Waterland, Motto en Destiny/MentaCapital is met deze deal de volgende challenger in handen gekomen een grote speler. Maar deze overname is een bijzondere want hier is het niet een incumbent operator noch private equity die de overname doet. Maakt dat een verschil voor het partnerkanaal? En wat zijn de drijfveren geweest voor deze move? Dat leggen we 'two weeks after' voor aan twee van de aandeelhouders van de DXgroup: Frank Caris en Klaas Bottema.

Eten of gegeten worden

"Het is momenteel in deze sector eten of gegeten worden. De consolidatie is volop in gang", dat is een beetje de stemming die momenteel heerst in het ICT-landschap. Was deze move bij dean one dan ook onvermijdelijk leggen we aan de aandeelhouders van de DXgroup voor. Frank Caris antwoordt vrij resoluut: "Zeker niet onvermijdelijk, want we zijn een financieel gezond en halen mooie groeiresultaten, maar wel een kans die we niet voorbij konden laten gaan. Ik ken geen vaste en mobile provider die de afgelopen jaren niet door een private equity ofwel door hun grootse lokale concurrent KPN is opgekocht. We weten allemaal wat dat meestal betekend voor de overgenomen organisaties en de partners van deze providers. Het partnerkanaal schiet hier vaak bij in. Dit is een interessant onderwerp. Voor ons was duidelijk dat wij dat met dean one niet wilden. De markt en vooral het partnerkanaal heeft echte sterke challengers nodig. Dus wij zijn in andere landen gaan kijken wie daar het verschil maakt en met "partner DNA" resellers, SI's en MSP's helpt. Het is inderdaad duidelijk dat de IT en Telecommarkt en daarmee ook de spelers convergeren. Veranderende margestructuren en daarmee ook andere verdienmodellen nopen veel partijen om de samenwerking op te zoeken. Dat is niets bijzonders en zelfs een gezonde zaak in een markt die volwassen geworden is. De marges zijn met name op mobiel gedaald. Op fixed blijven ze goed overeind en juist nu op het gebied van VoIP-telefonie en de integratie met andere bedrijfsapplicaties veel kansen. Maar toch zien wij juist ook op mobiel veel kansen, omdat er een groeiende behoefte ontstaat bij resellers om los te komen van de grote operators. En dus zetten we ook volop in op mobiel. In Gamma Communications kwamen we een bedrijf dat een 100% challenger en daarbij ook nog eens net als dean one een indirecte salesstrategie heeft. Gamma is een club die gewend is om met weerstand om te gaan en steeds weer met uitdagende nieuwe proposities te komen. Dat past heel goed bij ons en daarom was dit ook zo'n mooie kans."

Investeren of ondernemen

Veel mensen die naar bedrijven als dean one en naar de ondernemers daarachter kijken denken dat het vaak een spelletje is van base opbouwen en dan de tent verkopen. "Ik snap best dat dat gedacht wordt, ook bij ons." antwoordt Klaas Bottema als we dit aan hem voorleggen." In dit geval is dat helemaal niet aan de orde. Gamma Communications is geen investeringsmaatschappij die in deze ballgame zit om dean one op de te kloppen en weer aan bijvoorbeeld een grote operator te verkopen, zoals private Equity. Het is echt een hele ambitieuze club met Telecom en partner DNA en met de strategie en visie om een hele grote Europese challenger te worden in het telecom-ict domein. We gaan dus juist in verregaande vorm samen producten ontwikkelen en op zoek naar best practises die we verder uit kunnen rollen. Frank en ik zijn vanuit onze positie hier op het continent verantwoordelijk voor de verdere groei en acquisities. Niet voor niets hebben wij ook een positie verworden in de directie van het Europese Gamma Communications dat in Nederland gevestigd is. Dat geeft ook al aan dat dit geen korte termijn beslissing is geweest. Willem van Ingen en Bas van den Heuvel zullen het bedrijf dean one in Nederland veder gaan uitbouwen. Wij zijn blij met deze ontwikkeling die weer heel veel nieuwe kansen biedt."

Binnenkort volgt hier een interview met Willen van Ingen en Bas van den Heuvel

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom