Radiospectrum voor korte afstand communicatie wordt geharmoniseerd in EU

12-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Radiospectrum voor korte afstand communicatie wordt geharmoniseerd in EU

Het radiospectrum in de Europese Unie voor draadloze communicatie tussen apparaten over korte afstand wordt geharmoniseerd. Het gaat om de frequentieband 874-876 MHz en de 915-921 MHz frequentieband. Deze eerste band wordt in Nederland voor GSM-R voor communicatie op het spoor gebruikt, terwijl de laatste band is toegewezen aan het ministerie van Defensie.

Draadloze communicatie via radiofrequenties is een alternatief voor communicatie via mobiele netwerken, waarmee veel IoT-apparaten momenteel verbonden zijn. Het gaat hierbij in veel gevallen om draagbare producten die gebruikers eenvoudig kunnen vervoeren en meenemen naar het buitenland, en om apparaten die op een groot aantal Europese markten worden uitgebracht. Denk hierbij devices om garagedeuren te openen en verbonden gehoorapparaten, maar ook aan wifi routers.

Toepassingen rond IoT en RFID faciliteren

Door het radiospectrum te harmoniseren wil de Europese Commissie een reeks toepassingen faciliteren die het Internet of Things (IoT) en Radio Frequency Identification (RFID) ondersteunen. Dit onder andere door extra spectrum beschikbaar te stellen voor IoT-oplossingen op basis van apparaten die over korte afstand communiceren, zoals RFID apparaten. De harmonisatie is daarnaast gericht op toepassingen op het gebied van smart cities, smart homes, smart farming, transport, logistiek en industriële productie.

RFID-apparaten maken in Europa al langer gebruik van de 863-870 MHz band om objecten met RFID-tags te kunnen markeren. Het nieuwe spectrum dat nu beschikbaar wordt verbetert de technologische beperkingen van de technologie, wat onder andere impact heeft op de leessnelheid en -nauwkeurigheid en omvang van RFID-tags. Daarnaast wijst de Europese Commissie erop dat de 900 MHz bijna overal ter wereld wordt ingezet voor RFID, wat met name in transport en logistiek grote voordelen oplevert.

Terug naar nieuws overzicht

Tags