Schiphol legt 5G-netwerk aan

08-10-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Schiphol legt 5G-netwerk aan

Schiphol gaat een 5G-netwerk aanleggen op de luchthaven. Dit netwerk moet de mobiele gebruikerservaring van zowel reizigers als medewerkers verbeteren. Het netwerk wordt aangelegd in samenwerking met KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.

Het 5G-netwerk wordt de komende twee jaar gefaseerd aangelegd in alle aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren, het stationsgebied, Schiphol Plaza en in niet publieke gebieden zoals de bagagekelders. "Schiphol heeft de ambitie om een leading digital airport te zijn, daar hoort een goede mobiele gebruikerservaring bij voor de vele miljoenen reizigers en duizenden medewerkers. Daarom zijn wij verheugd dat wij samen met KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile gaan werken aan een nog betere digitale reizigerservaring op de luchthaven", aldus Jabine van der Meijs, CFO Royal Schiphol Group.

In 2020 gereed

In 2020 moet het nieuwe mobiele netwerk gereed zijn en zullen meer dan 30 antenne-installaties op de luchthaven voor mobiele-dekking zorgen. Het nieuwe netwerk is toekomstbestendig en zal geschikt zijn voor de nieuwe generatie mobiele netwerken, zoals 5G. Ook maakt het netwerk voor de hulpdiensten en het portofoniesysteem dat op Schiphol wordt gebruikt, onderdeel uit van de plannen.

Met de aanleg van het nieuwe multi-operator mobiele netwerk maakt KPN een einde aan de individuele mobiele indoor netwerken van de verschillende operators op Schiphol. Alle mobiele operators zullen op alle terminals en pieren van Schiphol gebruik gaan maken van hetzelfde mobiele netwerk. Met het nieuwe mobiele netwerk wordt niet alleen de kwaliteit verhoogd, maar ook ruimte en energie bespaard.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Netwerken
Netwerken